OBJETIVOS
El objetivo es compartir con las compañeras y compañeros docentes de diferentes países latinoamericanos con los que compartimos el anhelo de que la educación es un derecho del ser humano y la herramienta fundamental para luchar contra las desigualdades.
Nuestro campo natural de trabajo es la educación pues somos docentes y entendemos que la formación es un elemento de partidas para la transformación social; ante esta experiencia y las capacidades que podemos compartir, es que queremos aportar a docentes, movimientos sociales, sindicatos…, una formación mediante cursos a distancia gratuitos desde las Ilas Baleares, impartidos por especialistas y docentes de reconocida trayectoria en los diferentes campos que se proponen y que realizan su trabajo de manera solidaria sin percibir compensación económica alguna.
Deseamos que la presente propuesta sea de vuestro agrado y esperamos cubrir las expectativas de una formación de calidad comprometida con la solidaridad internacional. Desde aquí queremos dar las gracias a los ponentes por su compromiso, con personas como ellas la lucha es y será más animosa.
Cursos homologados
Inicio ————————– 1 de junio 2024
Finalización ——————- 30 de diciembre 2024
Metodología:
– Se requerirá seguir los criterios de participación que se estipulen.
Más información en: https://formacionsolidaria.org
Volem compartir-vos la campanya que hem iniciat aquest curs 2021/22 sobre els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) posant recalcament a l’objectiu de l’ODS 6: «Dret a l’aigua i al sanejament».
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) constitueixen una crida universal a l’acció per a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i les perspectives de les persones a tot el món. En 2015, tots els Estats membres de les Nacions Unides van aprovar 17 Objectius com a part de l’Agenda 2030 per a aconseguir els Objectius en 15 anys.
Actualment, s’està progressant en molts llocs, però, en general, les mesures encaminades a aconseguir els Objectius encara no avancen a la velocitat ni en l’escala necessàries.
Aquests materials que us presentem pretén ser una petita aportació per part de l’àrea de cooperació internacional de l’STEI Intersindical per a poder treballar a l’aula i difondre la necessitat d’aconseguir els objectius previstes. Els continguts estan compost per un cartell informatiu, un quadern: “El Món que volem” i dos vídeos destinats fonamentalment para el segon cicle d’educació primària.
L’objectiu d’aquesta campanya que s’inclou dins dels projectes de cooperació al desenvolupament que l’STEI Intersindical realitza amb el Fons Menorquí de Cooperació a Guatemala, pretén acostar de manera lúdica als més joves, les conseqüències del model de creixement en el qual vivim així com, la problemàtica de les desigualtats i la necessitat de comprometre’s amb un consum responsable de l’aigua.
Aquesta campanya compta amb la col·laboració de les organitzacions “Justalegria” de Màlaga i UNESCO-ETXEA d’Euskadi, que han cedit solidàriament, els continguts per a la seva elaboració en català.
Així mateix la campanya es realitzarà en diferents països de Centreamèrica, com el Perú, Guatemala, Hondures i El Salvador.
descarrega’t aquí el quadern d’acivitats
VERSIÓ CATALÀ | VERSIÓ CASTELLÀ |
Bernardo Caal, activista indígena de Guatemala, ha estat guardonat, a Bèlgica, amb el Premi Quetzal pels Drets Humans i la Democràcia a Guatemala. L’ha representat la seva germana perquè Bernardo està empresonat des de fa 2 anys, amb una sentència de set anys i quatre mesos. STEI Intersindical hi ha volgut ser present, amb Juan Rodríguez, per fer costat a la seva germana. A més, STEI Intersindical dona suport a la seva defensa jurídica.
El premi és una iniciativa de l’ONG belga Guatebelga. El Premi Quetzal es concedeix a persones individuals, organitzacions o institucions que hagin fet una contribució important als drets humans i la democràcia a Guatemala.
Bernardo Caal va encapçalar l’oposició indígena a la hidroelèctrica Oxec. Bernardo Caal va manifestar: «Soc un pres polític que es troba en aquesta situació per denunciar el segrest dels rius, per declarar que els estan matant, però ho seguiré fent, denunciant el que passa al poble q’eqchi i el saqueig del seu territori. L’objectiu del Ministeri Públic és fer callar i intimidar a la gent»
La sala de actos del Colegio de Abogados de Baleares (ICAIB) acogió el mes de junio la presentación de los trabajos seleccionados del certamen «No calles. Actúa», un acontecimiento organizado por Amnistía Internacional Mallorca donde también han colaborado el Ilustre Colegio de Abogados de Palma, la Escuela de Formación en medios didácticos y Ensenyants Solidaris y la Caixa Colonya Pollença. La finalidad de este acontecimiento, que ha celebrado su octava edición, es sensibilizar a los alumnos de ESO sobre la situación de los derechos humanos en todo el mundo.
Un centenar de alumnos de 4.º de ESO de varios centros educativos han presentado 24 audiovisuales a favor de los derechos humanos. El certamen «NO calles, actúa» es un proyecto educativo impulsado por Amnistía Internacional con el objetivo de promover el conocimiento y el compromiso del alumnado hacia los derechos humanos. Este proyecto consiste a hacer un trabajo audiovisual de investigación sobre violaciones de los DDHH en el mundo actual.
Los representantes de las entidades organizadoras y de la empresa patrocinadora han valorado positivamente la totalidad de los trabajos presentados, puesto que representa la existencia de unos jóvenes sensibles y preocupados por los retos que plantea la defensa de los derechos humanos.
Una delegació de l’STEI Intersindical i Ensenyants Solidaris ha visitat els projectes de cooperació que desenvolupen al Marroc, a la ciutat de Chefchaouen, junt amb l’organització ATED (Association Talassemante Pour l’Environnement et le Développement). Entre els diferents projectes cal destacar el de “Promoció de l’equitat de gènere i suport integral a dones i nenes víctimes de violència familiar en el nord del Marroc”, allà visitàrem el centre on s’ofereix assistència jurídica, suport psicològic, atenció social a les dones que ho necessiten; així com els tallers de “coupe-couture”, alfabetització i la formació professional de les branques de restauració i informàtica..
Senyora Directora, senyor Director, professors, professores i membres del Consell Escolar, de cara a la programació del proper curs 2018-2019, Amnistia Internacional dels Illes Balears vol convidar al seu centre a participar en el projecte «No callis, actua», que té com a objectiu principal promoure el compromís de l’alumnat en la defensa dels Drets Humans.
Aquesta iniciativa té com a referent el «Concours de plaidoiries des lycéens» que se celebra al museu Memorial Caen, França, amb 20 anys d’experiència i prestigi internacional.
El concurs està obert a tots els centres educatius i consisteix en realitzar un treball de recerca concret en la redacció d’un informe i l’elaboració d’un vídeo o PowerPoint sobre els Drets Humans en el món actual.
Bases del concurs
•Els participants es presentaran en equips formats per 3 – 5 alumnes, acompanyatcada grup per una professora o professor.
•Els equips estaran formats per alumnes des de 4t d’ESO fins a 2n de Batxillerat.
•Cada equip triarà un tema sobre la defensa dels Drets Humans a la que centrarà laseva investigació en la violació d’aquest dret.
•Es valorarà la qualitat dels treballs així com el seu impacte en les xarxes socials.
•Els informes s’han de presentar per escrit amb una extensió màxima de 1500paraules. Els vídeos en format AVI4.3. o PowerPoint.
•Els vídeos tindran una durada màxima de 3 minuts i aniran acompanyats d’unresum.
•Tots els treballs es defensaran amb un al·legat que, després de la visualització delvídeo o PowerPoint, llegirà un representant de cada equip a la cloenda del concurs •Els autors cediran a Amnistia Internacional el dret de reproducció i difusió delmaterial elaborat.
Dates a recordar
• El dia 6 de novembre serà l’últim dia per a inscriure-se’n en el concurs que es realitzarà enviant un correu electrònic a: educacio.illesbalears@es.amnesty.org. Al costat de la petició s’haurà d’incloure els noms i cognoms dels alumnes que participen en cada equip, el curs acadèmic a què pertanyen i el tema triat.
• Fins al dia 16 d’abril es podran lliurar els treballs al mateix correu.
• La data per exposar al·legats serà a partir de la 2a quinzena de juny. Lloc, data i hora es comunicarà en temps oportú.
Sobre Amnistia Internacional
Amnistia Internacional és una organització mundial fundada el 1961, formada per més de 3 milions de simpatitzants, membres i activistes en més de 150 països que treballa per acabar amb els abusos més greus contra els drets humans. La nostra visió és que totes les persones gaudeixin de tots els drets consagrats en la Declaració Universal de Drets Humans i altres normes internacionals. Amnistia Internacional investiga violacions de drets humans, recull informació sobre els casos, la dóna a conèixer i actua per posar fi a aquestes situacions, dirigint-se a governs, empreses i organismes internacionals. Amnistia Internacional és independent de qualsevol govern, ideologia política, interès econòmic o religió i es finança amb les aportacions dels seus socis i donacions públiques. Recentment ha estat guardonada amb el «II Premi Internacional Jovellanos Resistència i Llibertat»
Aquest concurs compta amb la col·laboració d’Ensenyants Solidaris, Escola de Formació i Mitjans Didàctics, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears i està patrocinat per Caixa Colonya, L’Estalvi Ètic.
Us presentam la revista anual realitzada amb els articles de les persones voluntàries que han participat en els projectes com a cooperants durant els 2018, i una anàlisi de la nostra Plataforma Solidaris de Formació Docent a Guatemala.
Versió Castellà |
Versió Català |
El nostre company Juan Rodríguez ha visitat, recentment, el Perú per a participar a L’Encontre de Cercles d’Autoeducació Docent, celebrat a La Unión, Piura.
En nom de l’STEI Intersindical i d’Ensenyants Solidaris volem donar les gràcies al IPP, a l’organització de Piura i als 98 docents participants de les delegacions de Lima, Chincha, Lamas, Cutervo i Moyobamba.
Desde Raxruhá, Guatemala, participantes de la Plataforma Solidaria de formación docente de Ensenyants Solidaris y STEI se solidarizan con nuestro compañero ponente en los talleres Bernardo Caal, activista maya q´eqchí condenado a 7 años de prisión por sus protestas contra la depredación industrial del megacomplejo hidroeléctrico Renace.
Seran cinc persones de les illes que, aquest estiu 2018, participaran com a voluntaris en les diferents activitats a realitzar. Aquest projecte marca la consolidació del model de cooperació per al desenvolupament que aquestes organitzacions realitzen.
L’objectiu del projecte aquest any no és solament la realització de tallers formatius per a docents a Guatemala, sinó també la incorporació de tres joves en els intercanvis d’experiències en els processos educatius, així com l’acompanyament a comunitats rurals i organitzacions socials que lluiten per un model diferent de distribució de la riquesa i per una escola pública de qualitat.
Un altre objectiu fonamental és la implicació dels participants voluntaris en la sensibilització sobre altres realitats.
Els cinc cooperants que aniran a Guatemala col·laboraran amb diverses entitats en diferents àmbits de treball; així amb l’STEG (Sindicat de l’Educació de Guatemala) i SAMGUA (Sindicat Autònom magisterial de Guatemala) es treballaran tallers pedagògics en metodologies de formació del professorat; amb Educant Guatemala es plantejarà un treball d’acompanyament dels projecte d’horts escolars que es té amb 14 escoles en el departament de Chimaltenango i AEPREQ (Associació d’educadors retornats del Quiché) que treballa en comunitats de zones afectades pel conflicte intern.
Aquest pla d’acció no consisteix únicament a anar a Guatemala per a la realització de les activitats descrites, sinó que, amb anterioritat, s’ha realitzat un curs de març a juny d’Educació per al desenvolupament.
A l finalitzar el programa tots els participants han assumit el compromís de participar durant el curs 2017/18 en les activitats de sensibilització i formació de cooperació que realitzin les entitats.
Tenim que destacar que el projecte a executar compte en part amb el suport de la DGC (Direcció General de Cooperació) doncs els participants s’ han inclòs dins la sol·licitud de la convocatòria de Cooperants 2018 el que permetrà poder realitzar els tallers amb recursos econòmics per facilitar les dinàmiques educatives.
El treball de solidaritat i cooperació internacional que hem realitzat durant el curs escolar 2017/2018 es veurà plasmat en les experiències, personals i col·lectives que es visquin a partir de Julio pels cinc cooperants a Guatemala; el repte està en marxa i a totes i tots els participants cal donar-los les gràcies per l’esforç de la coordinació i les ganes de treballar per denunciar les desigualtats i per lluitar per una educació pública i universal.
Contra la desigualtat, educació.
VERSIÓ CATALÀ | VERSIÓ CASTELLÀ |
Contra les desigualtats, una educació pública de qualitat.»
Un any més, i ja són prop de vint, dues entitats de les Illes Balears, l’ONGD Ensenyants Solidaris i l’STEI Intersindical, desenvoluparan un dels seus programes amb més incidència internacional: la participació de cooperants voluntaris en diversos projectes de formació del professorat a Amèrica Llatina, enguany concretament a Guatemala.
Aquest estiu vuit docents de les Illes Balears participaran com a voluntaris en diverses activitats. Aquest projecte marca la consolidació del model de cooperació per al desenvolupament que aquestes entitats han promogut.
Però l’objectiu d’enguany va més enllà de l’execució de tallers formatius per a docents a Guatemala. També se centrarà en l’intercanvi d’experiències en els processos educatius, així com en l’acompanyament a comunitats rurals i organitzacions socials que lluiten per un model diferent de distribució de la riquesa i per a una escola pública de qualitat.
Un altre dels objectius fonamentals és la implicació dels participants voluntaris en la sensibilització sobre altres realitats. Quatre-cents vint cooperants han participat tots aquests anys en els projectes de cooperació internacional de l’STEI Intersindical i de l’ONGD Ensenyants Solidaris en països com Hondures, El Salvador, Perú, Argentina o Marroc. Aquest col·lectiu ens ha permès fer feina amb els materials educatius que s’elaboren sobre desenvolupament humà, solidaritat o cultura de la pau. Al mateix temps, també ha possibilitat la participació en campanyes de conscienciació i en la dinamització dels moviments socials del nostre entorn.
Els vuit cooperants que aniran a Guatemala col·laboraran amb diverses entitats i en diversos àmbits de treball. D’aquesta manera, amb l’STEG (Sindicato de Educación de Guatemala) i amb SAMGUA (Sindicato Autónomo Magisterial de Guatemala) es realitzaran tallers pedagògics en metodologies de formació del professorat; amb COINDI (Coordinadora Indígena de Desarrollo Integral) s’acompanyaran processos d’alfabetització i formació de promotores indígenes; amb Educando Guatemala es farà feina amb educadors del sector de la exclusió juvenil i acompanyament del projecte d’horts escolars que es fa amb catorze escoles del departament de Chimaltenango; amb AEN (Asociación de Educadores del Ixcan) i ASOPREQ (Asociación de Docentes Retornados del Quiché) es farà feina amb comunitats de zones afectades pel conflicte intern acompanyant projectes educatius.
Una altra de les activitats que volem destacar és la realització d’un Seminari Pedagògic Internacional els dies 28 i 29 d’agost en què es reuniran més de cent vint docents de Guatemala que han participat en la plataforma solidària a distància i que fa tres anys que funciona amb voluntaris i voluntàries de les Illes Balears.
Aquest pla d’acció no consisteix només en viatjar a Guatemala a fer les activitats esmentades, sinó que també, durant els mesos anteriors, de març a juny, s’ha fet un curs d’Educació per al desenvolupament. En acabar aquest programa, tots els participants han assumit el compromís de participar durant el curs 2017-2018 en les activitats de sensibilització i formació de cooperació que faran les entitats.
Volem destacar que el projecte que es desenvoluparà compta, en part, amb el suport de la Direcció General de Cooperació. Els participants han optat a la convocatòria de Cooperants 2017, fet que permetrà fer els tallers amb recursos econòmics per tal de facilitar les dinàmiques educatives.
Tant per a Ensenyants Solidaris com per a l’STEI Intersindical, la feina en el camp de la solidaritat i de la cooperació internacional d’aquest curs 2016-2017 es plasmarà en les experiències, personals i col·lectives, que viuran a partir del mes de juliol els vuit cooperants que faran feina amb nou associacions diferents de Guatemala.
El repte està en marxa. Volem aprofitar l’avinentesa per agrair als participants l’esforç de la coordinació i les ganes de fer feina per denunciar les desigualtats i lluitar per una educació pública i universal.
Contra la desigualtat, educació.
Joan Rodríguez Recio
Coordinador de Projectes de cooperació de l’STEI Intersindical
ONGD Ensenyants Solidaris
Aquest dilluns, 20 de febrer, diferents organitzacions camperoles representants de 118 comunitats del Departament de Alta Verapaz s’han manifestat a la capital guatemalteca davant de la Cort Constitucional i davant l’ambaixada espanyola de Guatemala, demanant emparament davant de la construcció de plantes hidroelèctriques en el riu Cahabon.
L’empresa concessionària de la construcció és propietat de Florentino Pérez (ACS); les organitzacions camperoles denuncien que s’han començat les obres de desviament de la llera del riu sense tenir en compte l’oposició de les comunitats afectades, que exigeixen una consulta popular.
Guatemala és dessagna amb projectes de mineria i hidroelèctrics que desplacen a les comunitats d’extrema pobresa que viuen de l’agricultura de subsistència.
L’Estat espanyol no pot desentendre’s d’aquest nou genocidi, on les multinacionals expulsen dels seus territoris a les persones empobrides, amb aquesta nova evangelització que es diu globalització.
En un moment on la cooperació al desenvolupament ja no és una prioritat per als governs, només ens queda exigir no donar cobertura a aquest model de relacions internacionals.
Aquests dies, STEI Intersindical i Ensenyants Solidaris, a través del nostre responsable de cooperació internacional, Juan Rodríguez Recio, som a Guatemala per la revisió dels projectes de cooperació que hi duim a terme. Per això, ens hem sumat a la manifestació pels carrers de Guatemala contra les pràctiques de les empreses de Florentino Pérez a Guatemala.
El silenci no pot fer-nos còmplices i mostrem la indignació cap a les figures públiques que són capaços de signar contractes milionaris amb futbolistes i, sense cap rubor, donen l’esquena al futur de milers de famílies en una altra part del planeta.
STEPV – Intersindical Valenciana i STEI – Intersindical (Illes Balears) participen en la XXI Trobada Nacional dels Cercles de Autoeducació Docent que tenen lloc a Lima (Perú) els dies 25, 26 i 27 de gener.
Els Cercles de Autoeducació Docent són xarxes locals i regionals de mestres innovadors dels diferents departaments del Perú que, fomentant en ells l’autonomia organitzacional i econòmica, tenint en compte les seves condicions laborals i el seu entorn socioeconòmic i cultural en perspectiva de generar innovacions educatives estratègiques.
Els objectius de la Trobada Nacional dels CADs són:
– Analitzar la realitat educativa nacional i internacional i la seva tendència.
– Identificar experiències consolidades en els projectes d’innovació desenvolupada per cada CAD durant l’any 2016.
– Posar en marxa una xarxa virtual o fòrum nacional de treball per difondre informació regional i nacional amb participació dels CAD i docents responsables dels projectes d’innovació.
– Precisar les línies de treball del XXII Trobada de CAD a executar-se en – 2018
STEI – Intersindical i STEPV – Intersindical Valenciana col·laboren històricament amb l’Institut de Pedagogia Popular del Perú que és l’entitat que impulsa els CADs. L’IPP és una associació civil sense fins de lucre creada el 1984, com una confluència de persones compromeses amb la pràctica social educativa en sectors populars. Per això es va adscriure als corrents de l’Educació Popular, en la perspectiva de l’Educació Alliberadora de Paulo Freire.
L’espai obert dins el camp de la cooperació i sensibilització per part de la ONGD Ensenyants Solidaris i l’STEI-i s’ha anant consolidant durant els darrers anys.
El model creat es basa a donar una resposta crítica a las conseqüències del sistema econòmic neoliberal imperant, tant en els països del sud com en aquesta zona del nord en la qual vivim, les Illes Balears.
A partir de les característiques de la ONGD Ensenyants Solidaris i del treball amb ret amb el que se treballa amb l’STEI-i es mantenim en la posició de denúncia en tots els àmbits dels orígens de les desigualtats.
Aquests 14 anys de continu compromís, estan permetent que la sistematització, elaboració, seguiment i avaluació de les activitats i projectes tenguin la confiança no sols de la societat balear, sinó i allò que és més important, d’entitats i persones dels països del sud amb els quals treballam.
L’ONGD Ensenyants Solidaris i l’STEI-i som unes entitats amb dones i homes compromesos per un canvi en l’ordre mundial. Ens uneix un anhel solidari personal i la convicció que la pobresa estructural de les majories és una violació dels Drets Humans; i la idea de la solidaritat basada en l’extensió i el gaudi de tots els drets per a totes les persones des de l’equitat de gènere. Treballam juntament amb comunitats i organitzacions populars que reivindiquen drets i alternatives socials i econòmiques i impulsen la democràcia participativa.
La nostra cooperació està al servei de les pròpies organitzacions populars per donar suport a processos sociopolítics de transformació social, intentam encomanar una visió crítica de la ciutadania sobre la nostra societat i les institucions públiques i privades.
Estimats amics i amigues,
de ben segur que us heu plantejat alguna vegada com podíeu participar en un projecte solidari. Per això us escrivim, per proposar-vos col·laborar en el projecte de cooperació que hem iniciat fa tres anys.
En els darrers quatre anys la cooperació s’ha vist afectada per la crisi i no hi ha hagut convocatòries d’ajudes, així que ens hem hagut d’espavilar per seguir amb l’estratègia de solidaritat internacional que sempre ens ha caracteritzat. Per això, vàrem dissenyar una plataforma de formació Moodle que és totalment solidària: els docents que imparteixen els cursos no cobren i els docents de Guatemala i Perú que els reben no paguen.
http://formacionsolidaria.org/
Aquesta proposta ha estat molt innovadora i reconeguda en diferents àmbits i hem aconseguit que els cursos estiguin homologats per les universitats de Guatemala i de Perú.
Ara mateix estan a punt d’acabar 24 cursos amb més de 900 docents matriculats. No tots acaben per les dificultats d’accés a internet i per la nul·la experiència en formació en línia, però precisament per això és un repte molt atractiu.
És per això que necessitem tutors per als cursos que comencen el febrer de 2017, ja siguin els que ja estan elaborats (que ens han deixat anteriors col·laboradors) o per dissenyar-ne algun de nou, d’entre les temàtiques que ens sol·liciten. Estem desbordats davant l’interès que ha despertat i per això us escrivim, per veure la possibilitat de col·laborar plegats.
Segurament molts de vosaltres estareu molt ocupats, amb moltes activitats, la vida ens porta a múltiples obligacions; només volem dir-vos que no implica molta feina, sobretot si esteu habituats a les Tics.
Si voleu informar-vos ens escriviu o ens telefoneu, a baix hi ha les dades.
PD: Una altra cosa, el proper any tornarà a sortir la convocatòria de cooperants, per si hi voleu participar.
El passat 6 de setembre, es va celebrar el tradicional sopar solidari que organitza cada any la Comissió de Festes de Jesús. Aquest any, la comissió va decidir dedicar els beneficis de l’arròs de matances a ENSENYANTS SOLIDARIS. Val a dir que tot el material, la feina i la organització d’aquesta vetllada la fan de manera altruista els membres d’aquesta comissió, i que el preu de 2€ permet que tothom pugui participar d’aquest sopar.
Més d’un miler de persones s´ajuntaren per gaudir d’un bon arròs de matances i alhora contribuir al projectes que Ensenyants Solidaris porta a terme a diversos països. Des de la nostra organització, Ensenyants Solidaris , volem transmetre a tota la Comissió de Festes de Jesús el nostre agraïment per l’organització d’aquest sopar, que permet als vesins ajuntar-se i compartir una estona alhora que coneixen la situació en la que es troben persones d’altres indrets del món i ajuden a millorar la seva situació. Volem agrair també que hagin decidit destinar-lo als nostres projectes. La recaptació va estar de 2074,78 €, que aniran destinats als horts escolars que ajudam a implementar a les escoles de Guatemala (Chimaltenango) per millorar l’alimentació dels escolars.
Volem animar a altres col.lectius i entitats a portat a terme iniciatives com aquesta, que tan bé venen per la nostra convivència i per la de gent més llunyana a naltros que rep el nostre suport.
Dimecres 7 de setembre, ha tengut lloc a la seu del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació la signatura dels convenis entre diverses entitats mallorquines i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació per a fer el efectiu el finançament de projectes de cooperació per al desenvolupament.
En total, s’han signat convenis amb vuit entitats que presentaren projectes emmarcats en els programes de desenvolupament municipalista que impulsa el Fons Mallorquí. Els projectes es duen a terme a Bolívia, Burkina Faso, Colòmbia, Nicaragua, el Perú i el Sàhara Occidental i foren aprovats per l’Assemblea General de Socis, celebrada el passat mes de març.
Els programes de desenvolupament impulsats pel Fons Mallorquí han comptat enguany amb un pressupost total de 817.467 euros. Cada programa inclou diferents projectes, executats en bona part per aquestes ONG i les contraparts, que abasten diversos sectors d’intervenció, depenent de les necessitats de cada territori: educació, sanitat, obres públiques, desenvolupament econòmic, participació ciutadana, infància i joventut, dona… L’objectiu del Fons Mallorquí és garantir la màxima eficiència en l’ús dels recursos disponibles, alhora que aconseguir una més gran visibilitat de l’impacte de les intervencions.
El president del Fons Mallorquí, Joan Verger, ha presidit la signatura de convenis amb els representants de les entitats finançades: Pere Polo, d’Ensenyants Solidaris; Antoni Sierra, President de Treball Solidari; Gonzalo González, d’Alcúdia Solidària; Catalina Rosselló, de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí i Mercedes Mariani, de Candela Projectes Solidaris. També s’han finançat projectes de Pa i Mel, Illes Solidàries amb el Sud i Enginyeria Sense Fronteres, que no han pogut ser presents a l’acte de signatura de convenis.
Ahir, 30 d’agost de 2016, es varen celebrar a Guatemala dos actes de lliurament de diplomes dels cursos que Ensenyants Solidaris, juntament amb l’STEI Intersindical, han realitzat durant el primer semestre de l’any 2016.
D’una banda, a la Universitat Sant Carlos de Guatemala (USAC), amb la presència del degà de la Facultat d’Humanitats i més de 280 persones, entre familiars i professors, es varen lliurar 93 diplomes acreditats per la USAC, corresponents a quatre cursos en els quals s’havien matriculat 122 alumnes de pedagogia. Aquests cursos es varen formalitzar amb la col·laboració de l’Institut de Pedagogia Alternativa (IPEA). A l’acte ens va representar Odilia Perén Poyón, consultora de les nostres entitats, així com també Carlos Aldana Mendoza, pedagog, activista social i amic.
L’activitat es va desenvolupar a l’Aula Magna de la Universitat i els estudiants ens varen lliurar una placa d’agraïment. Això demostra l’acceptació i el reconeixement que té aquesta proposta de cooperació internacional a través de la plataforma Moodle.
D’una altra banda, a la ciutat de Chimaltenango, es varen lliurar 82 diplomes corresponents a quatre cursos en els quals s’havien matriculat 139 docents de l’àrea rural d’aquest departament, amb la col·laboració de l’associació Educando Guatemala i del sindicat d’educació SIMTRANCHI.
A l’acte hi va participar Marina Sabaté Galceran, llicenciada en Pedagogia, que és una de les vuit cooperants solidàries que enguany han participat en el projecte de voluntariat a Guatemala.
Volem mostrar el nostre agraïment a totes i a tots els tutors voluntaris que han participat de manera solidària, ja que sense ells i les coordinacions dels diferents socis locals aquesta feina hauria estat impossible.
També us volem informar que ja preparam els cursos del segon semestre que començaran a mitjan setembre. Tenim previst realitzar 10 cursos al Perú i 13 a Guatemala. Aquests indicadors ens fan pensar que el projecte s’està consolidant i això ens anima a seguir lluitant per una educació pública, gratuïta de qualitat i laica per a totes i tots.
“Trobada Nacional de Cinema Mediambiental com a instrument per a la sensibilització”. Chefchaouen, Marroc del 25 al 28 de maig de 2016.
Amb motiu del vintè aniversari de la constitució de l’ATED, Associació Talassemtane per al Desenvolupament Mediambiental, l’STEI Intersindical va participar com a entitat convidada a la Trobada Nacional de Cinema Mediambiental com a instrument per a la sensibilització.
L’ATED és una associació mediambientalista del nord del Marroc amb seu a Chefchaouen. Fa 15 anys que hi col·laboram amb diversos projectes de cooperació i sensibilització, amb l’objectiu d’agermanar les dues ribes del Mediterrani i conèixer de manera més propera la procedència de l’alumnat marroquí que tenim a les escoles de les Illes Balears i posar en valor la seva cultura i les seves tradicions.
Des de l’ATED ens varen sol·licitar presentar a la trobada alguna experiència que s’hagués desenvolupat en el nostre entorn audiovisual sobre la defensa del territori. Va ser a arrel d’aquesta petició que ens vàrem posar en contacte amb el director de cinema Rafel Gómez Oliver, del programa “Tira Tira” que s’emet a IB3 Televisió. En Rafel va accedir a participar i va ser el convidat d’honor del festival. Es va projectar una recopilació de les imatges del seu programa. Volem agrair la seva disponibilitat per tal de voler-nos acompanyar en aquest viatge d’intercanvi i d’experiències mediambientals.
Com a representant de l’STEI Intersindical i de l’ONGD Ensenyants Solidaris, vam fer el seguiment del projecte de cooperació internacional que tenim en marxa i que està finançant pel Govern de les Illes Balears amb el suport de l’Oficina de Formació Professional i de Promoció del Treball (OFPPT) del Marroc. El projecte consisteix en un programa de formació professional per a joves de diversos barris marginals de Chefchaouen que, per manca de recursos, no tenen accés al sistema educatiu i poden caure en processos d’exclusió social. També hem participat en altres activitats, per exemple, en diversos fòrums. Un d’aquests era una taula rodona sobre el tema mediambiental.
L’STEI Intersindical participa a la trobada nacional de cinema amateur de solidaritat i cooperació que es realitza a la ciutat de Xauen al nord del Marroc, entre els dies 25 i 28 de maig.
La trobada està organitzada per l’ATED (Associació Talassamentane de Desenvolupament Mediambiental), soci local amb el qual l’STEI Intersindical fa més de 15 anys que treballa en diferents projectes solidaris productius amb dones i formació amb joves amb risc d’exclusió social.
Per part del sindicat, Joan Rodríguez Recio realitzarà una ponència que versarà sobre la importància de treballar a les escoles la sensibilització sobre temes de solidaritat i respecte envers el medi ambient; també es farà seguiment dels projectes de cooperació que es tenen al Rif finançats pel Govern de les Illes Balears.
Temps enrere es va presentar una Unitat Didàctica i Guia del Professorat amb el títol: “Les Balears i el Rif es presenten”, que té l’objectiu d’apropar ambdues cultures als centres educatius de les dues ribes del Mediterrani. Per aquest motiu es van editar en català i en àrab.
La delegació de les Illes Balears la completa el periodista Rafael Gómez Oliver que presentarà la feina realitzada al programa d’IB3 “Tira Tira”.
Ahir dia 30 de setembre la Junta Directiva CONGDIB (Coordinadora de ONGs de les Illes Balears) en la qual es troba Joan Rodríguez com a representant del STEI Intersindical i de la ONGD Ensenyants Solidaris es va reunir amb la Consellera de Serveis Socials i Cooperació , Fina Santiago i amb el director General de Cooperació, Antoni Servera .
En la reunió es van posar sobre la taula les diferents demandes i problemàtiques que les organitzacions que treballen en el camp de la cooperació internacional de les Illes Balears vénen arrossegant durant els últims anys: debilitament del teixit associatiu, falta d’ajudes, dificultat en la gestió, ajustos de les línies prioritàries d’actuació.
es de la nostra entitat, l’ONGD Ensenyants Solidaris, els processos de desigualtats existents dins el nostre món global, no poden deixar-nos al marge de l’acció, no poden convertir-nos en simples espectadors.
La participació dins els moviments socials es per a nosaltres un element fonamental, i una part bàsica del nostre treball consisteix a cercar vies d’apropament a la participació dels sectors socials amb els quals treballam fonamentalment el docents.
Cooperar, ser cooperant, no és solament anar a un país del sud i impartir uns tallers o conviure amb poblacions desarrelades transmetent els seus coneixements o habilitats professionals; per a nosaltres ser cooperant es participar aquí i allà d’una lluita per denunciar i eliminar els processos de desigualtats.
Per a nosaltres l’objectiu és que el cooperant, a partir d’una experiència personal, d’una vivència o del coneixement de realitats diferents a la del seu entorn transformi i transmeti tot l’aprenentatge adquirit al seu voltant.
Per assolir aquests objectius és necessària una formació per tal de donar a conèixer el nostre model, els nostres objectius i amb aquesta intenció donam molta importància als processos formatius de cooperants dins la filosofia d’una educació per al desenvolupament, alliberadora i participativa.
Tot l’exposat anteriorment no tindria sentit sense l’experiència acumulada durant aquests dotze anys de treball i tot el que hem après del nostres amics, associacions, sindicats, organitzacions socials del sud…, ells realment són els que ens han marcat el camí i són el vertaders protagonistes.
Gràcies als més de 350 cooperants que han compartit la feina i han fet la seva aportació al model que intentem mantenir.
Juan Rodríguez Recio
Coordinador Projectes ONGD Ensenyants Solidaris
Cooperació internacional en temps de crisi: perspectives i noves direccions
Mallorca
11, 12 i 13 de novembre, de 17 a 21h.
Escola de Formació en Mitjans Didàctics
C/ Marià Canals, 13. Palma
Eivissa
9, 10 i 11 de novembre de 17 a 21h.
Es Polvorí (Dalt Vila)
Inscripció pel seminari de Mallorca
Inscripció pel seminari d’Eivissa
Va explicar que Contam les nostres experiències estava dividit en tres parts: la primera consistia en una introducció de la tasca que es feia, com s’havia iniciat, a més de l’explicació dels objectius que es tenien, del Seminari anual que es realitzava per als futurs cooperants, i com havia anat evolucionant aquesta tasca. La segona part del llibre està formada per les manifestacions dels companys i companyes de les organitzacions que han rebut l’ajuda i la tercera, que representa la part fonamental del llibre, està integrada pels articles dels i de les cooperants que conten les seves experiències, les que varen viure realitzant la seva tasca, els seus sentiments i la millora integral que varen obtenir com a persones.
També va comentar com havia començat la tasca, el pelegrinatge per la conselleria adient dels diversos governs de les Illes Balears, i de la manera que, poc a poc, s’havia anat complicant la maquinària burocràtica per obtenir les ajudes adequades per poder fer factible la Cooperació. Després va llegir uns quants paràgrafs de les persones que dirigeixen les associacions dels països que reben l’ajuda, on es podia comprovar l’agraïment a l’STEI-i i a Ensenyants Solidaris per la tasca duita a terme.
A continuació va parlar Juan Rodríguez que també va començar agraint l’assistència a les autoritats i a les persones assistents en general, especialment als i a les que havia conegut durant aquests anys, per la relació que havien tengut aquí i a Llatinoamèrica, realitzant les tasques de cooperació. Va assegurar que potser que el llibre que teníem entre les mans s’hagués pogut fer millor, però que la feina feta era immillorable. Va indicar que més de 300 persones d’aquí, del Nord, havien realitzat tallers dels quals se n’havien beneficiat més de 35.000 persones d’allà, del Sud. Que hi havien participat, al principi només docents, però després el camp de la cooperació s’havia ampliat a altres sectors com els bombers, educadors, sanitaris, etc. Que un dels objectius principals que tenien era canviar una realitat que no és agradable a països com Perú o Guatemala. Després i a través d’un Power Point va presentar les gràfiques de les realitzacions durant aquests anys, i també va parlar de les dificultats del principi, que s’ho havien de costejar tot, fins arribar a les dificultats actuals per culpa de la burocràcia.
A continuació va intervenir una professora que va fer una petita explicació del que havia suposat la seva participació com a cooperant i va llegir un fragment del seu article, que apareix en el llibre, i també va fer el mateix un cooperant que va llegir els dos fragments del seu article que va considerar més oportuns: una anècdota i els dos paràgrafs finals.
Seguidament es va donar la paraula a la consellera Fina Santiago, la qual va considerar que l’STEI-i i Ensenyants Solidaris podien estar orgullosos de la tasca realitzada i que la Conselleria també ho estava, perquè els uneixen uns quants eixos bàsics:
També va dir que era conscient de les dificultats existents a causa d’una Administració que vol garantir que els doblers públics s’inverteixen adequadament, però que farien tot el que podrien de la seva part per facilitar la tasca burocràtica. Va fer un agraïment final a tothom i va acabar la seva intervenció.
Pere Polo va fer la seva darrera intervenció per cloure l’acte
Ha començat la campanya d’Horts i berenars solidaris 2010 a les escoles de les Illes Balears. La primera escola a animar-se a participar ha estat el C.P. Ariany.
Un any més, la ONGD Ensenyants Solidaris i l’STEI-i, juntamentamb els centres educatius de Balears, inicien la campanya de Suport alsHorts i Berenars escolars per a infants de diferents comunitatsdesarrelades del Departament de Suchitepéquez a Guatemala.
Com cada any, pretenem sensibilitzar a mestres i alumnes de les Illes i transmetre el desig de formar una societat més equilibrada, conscient de les desigualtats socials, de la necessitat de fer un consum responsable i sobretot, conscients de que el canvi social depèn de tots i totes.
Proposta d’activitats que es poden fer a l’escola i al barri
Objectius
Existeix una doble intencionalitat en el nostre projecte:
Què hem aconseguit
Material que oferim
Quina formació heu de fer els futurs cooperants?
Es demana als cooperants que realitzeu dos cursos de formació:
Teniu 2 opcions:
A través de les sessions del Seminari vos donarem tota la informació que necessitau tenir per realitzar la vostra tasca de cooperació.
Si voleu fer alguna consulta podeu escriure a cooperants@ensenyantssolidaris.org
o telefonar al 971 01 00 60.